Edding Benelux B.V.

Edding Benelux B.V.

Ik heb de wens dat er ooit een dag komt waarop we een pen kunnen introduceren die volledig composteerbaar is.
Het is momenteel moeilijk te beoordelen in hoeverre de wens van onze CEO Per Ledermann duurzaam of zelfs haalbaar is. Het gebruik van alternatieve materialen is beslist mogelijk, zoals het edding EcoLine assortiment bewijst.
Sinds de oprichting van ons bedrijf in 1960 hebben we specifiek toegezegd om de milieu-impact van onze producten zoveel mogelijk te beperken. De ontwikkeling van navulbare markers heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan onze inspanningen om die toezegging waar te maken. Een lege marker kan namelijk tot maar liefst 15 keer worden nagevuld en hergebruikt. De punten van veel edding producten zijn ook vervangbaar, wat de levensduur van een edding marker aanzienlijk verlengt en afval voorkomt. Daarnaast zijn de oplosmiddelen die in onze inkten worden gebruikt steeds milder van samenstelling geworden. De sterke geur van vroegere markers is nu verleden tijd.

Wat anderen afval noemen, noemen wij grondstoffen
Zelfs de modernste productieprocessen genereren een bepaalde hoeveelheid afval. Daarom beschouwt edding afvalbeheer als een kwestie van milieubescherming en is het onderdeel van de waardeketen van edding. Bij edding worden afvalproducten als waardevolle grondstoffen beschouwd. In een gesloten spuitgietproces wordt alle gietloop, kunststof restmateriaal, onmiddellijk teruggevoerd naar het productieproces. Het hergebruik van andere restkunststoffen wordt ook geoptimaliseerd.
Sinds 2015 bestaat in totaal 83% van de plastic onderdelen van de permanent, whiteboard en flipchart markers in het edding EcoLine assortiment uit hergebruikt of post-consumer materiaal, dat van afval na gebruik wordt gemaakt. Dit is kunststof afval afkomstig van verzamelde en ingeleverde, niet-gebruikte kunststof onderdelen van alle verschillende typen. Gerecycled materiaal ontstaat na een behandelingsproces dat uit meerdere fasen bestaat en kan worden gebruikt om nieuwe producten te produceren, zoals edding markers.
In totaal is 90% van de kunststof onderdelen van de permanent, whiteboard en flipchart markers in het edding EcoLine assortiment gemaakt van gerecycled materiaal: 83% post-consumer materiaal en 7% pre-consumer materiaal. Het spreekt voor zich dat we wat betreft kunststoffen, verpakkingen en inkten ons afval scheiden en recyclen; we hergebruiken dit zoveel mogelijk en voeren het correct af. We denken echter niet alleen in ons productieproces aan recyclen; ook het afval op onze kantoren wordt zorgvuldig gescheiden en correct afgevoerd.

Verantwoorde innovatie
Ons Research & Development team is verantwoordelijk voor de eerste en aanhoudende ontwikkeling van de producten van edding, evenals voor de nodige tests waar al onze producten aan worden onderworpen voor ze in serieproductie worden genomen. Producten worden onder meer getest op duurzaamheid, opslag, lichtvastheid en schrijfcapaciteit. Stukje bij beetje hopen we in onze standaardproducten en productonderdelen het conventionele kunststof materiaal zoveel mogelijk te vervangen door secundaire grondstoffen. We werken specifiek aan het vervangen van de primaire materialen die worden gebruikt in de productie van navulflacons. Belangrijke duurzaamheidskwesties hebben niet alleen betrekking op de kunststof onderdelen van onze producten, maar met name ook op de inkten, waarbij sprake is van specifieke kwaliteitseisen. De inkten moeten op een groot aantal verschillende oppervlakken werken, een grote kleurintensiteit hebben, en permanent of afveegbaar zijn en dat allemaal met zo min mogelijk stoffen, die bovendien niet-toxisch zijn. De oplosmiddelen die we hoofdzakelijk gebruiken, zijn: water, ongeveer 41% en alcohol, ongeveer 36%. De resterende 23% aan oplosmiddelen wordt gebruikt voor specialistische inkten en deze verschillen afhankelijk van de klantvereisten of van vereisten in verband met duurzaamheid en het toepassingsoppervlak.

Post-consumer recyclen
Voor onze EcoLine producten gebruiken we al duurzame grondstoffen in de vorm van bioplastics en gerecyclede materialen. Tijdens de ontwikkeling van deze producten hebben we waardevolle ervaring opgedaan met het gebruik van deze stoffen. Dat geeft ons een stevige basis waarmee we het gebruik van alternatieve materialen geleidelijk verder kunnen uitbreiden, vooral post-consumer gerecyclede materialen.

Navullen is traditie bij edding
Behalve het productieproces voor onze producten, richten we ons ook specifiek op processen die hun gebruiksduur verlengen en ervoor zorgen dat ze correct kunnen worden afgevoerd. Onze topprioriteit is navulbare markers, omdat we daar de levensduur van deze producten aanzienlijk mee verlengen. De eerste benadering is de druppeldosering, waarbij de marker wordt opengeschroefd om de inkt erin te druppelen. Deze navulmethode is snel en direct klaar voor hergebruik. Navullen met behulp van een capillair-systeem is een gebruikersvriendelijke innovatie. De punt van de marker wordt in een navulflacon geplaatst zodat de inkt wordt opgezogen totdat de marker weer is gevuld, een eenvoudig en zeer efficiënt systeem. Ongeveer 70% van de markers in ons aanbod is navulbaar en voor ongeveer 25% zijn vervangende punten verkrijgbaar.