Exaclair SA

Exaclair SA

EXACOMPTA, ECOLOGISCH VAN NATUUR
EEN INDUSTRIËLE GROEP PIONIER VAN DUURZAME ONTWIKKELING
Exacompta Clairefontaine integreert sedert meer dan 40 jaar ecologie en duurzame ontwikkeling in haar bedrijfsstrategie. De Groep heeft de ambitie om een maatschappelijk verantwoorde onderneming te zijn in het hart van al haar activiteiten. Haar milieubeleid is voornamelijk gebaseerd op de volgende maatregelen die het mogelijk maken om haar verbintenis na te komen:
Gebruik van gecertificeerde pulp
Bij de productie van nieuw papier wordt uitsluitend gecertificeerde pulp gebruikt, gewonnen uit duurzaam beheerde bossen.
Gebruik van “schone energie”
Bij voorkeur gebruik van “schone” energie zoals biomassa, water, aardwarmte of energie ter plaatse gerecupereerd.
Gecontroleerd gebruik van water
Groot verbruik van water tijdens het productieproces. De fabriek in Etival kreeg reeds in 1988, als een van de eersten, de “Trophée de l’eau”uitgereikt door de Franse staat.
Promotie van recyclage
Gebruik van het verzameld papierafval voor verwerking in onze fabriek te Everbal, gespecialiseerd in de productie van gerecycleerd papier. Selectieve verzameling van het overige afval.
Beperking van CO2 uitstoot dankzij goed onderhouden sites.
Deelname aan SOFEA een Europese werkgroep die werkt aan een ecologisch evaluatie systeem voor kantoorbenodigdheden en dit in 2018 wil activeren.
Onze groene aanpak is geen opportunistische strategie van communicatie of van marketing. Het is één van de pijlers van ons industrieel proces, het DNA van de Groep.
Milieu en Sociale verantwoordelijkheid
De groep Exacompta Clairefontaine is ook lid van The UN Global Compact.Dat is het grootste initiatief in de bedrijfswereld op het gebied van duurzame ontwikkeling en staat garant voor de naleving van niet alleen milieucriteria, zoals het behoud van de biodiversiteit, maar ook sociale en ethische zoals, bijvoorbeeld, respect voor de mensenrechten en de afwijzing van kinderarbeid.
Milieubewuste aanpak
In deze context is Exacompta de eerste fabrikant van kantoorbenodigdheden die de standaard gamma’s naar ecologische gamma’s laat evolueren. Dit is een duidelijke strategie en voor Exacompta een evidentie aangezien we de enige fabrikant zijn die de grondstoffen produceert, dat wil zeggen papier en karton, en die transformeert naar klassementsartikelen. We kunnen de traceerbaarheid van onze producten 100% waarborgen want alles wordt in onze eigen fabrieken gemaakt, of het nu om producten op basis van karton, nieuwe vezels of gerecycleerd karton gaat. Vandaag zijn 2/3 van de artikelen in onze catalogus gemaakt van gecertificeerde grondstoffen zoals karton, papier en zelfs polypropyleen. En 35% van onze gamma’s dragen een ecologisch erkend label, gegarandeerd door een derde partij: Blauwe Engel PEFC en FSC.
Daarnaast respecteren wij eveneens de REACH norm.
REACH is een norm van de Europese unie voor een betere bescherming van de gezondheid en de omgeving tegen de risico’s van chemische substanties. Deze norm regelt beter het gebruik van zogenaamde zorgwekkende chemische producten. Op lange termijn moeten de meest gevaarlijke stoffen vervangen worden door minder gevaarlijke.
REACH is het acronym van Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals, registratie, evaluatie, autorisatie en beperking van chemische substanties. Deze norm is van kracht sedert 1ste juni 2007. Exacompta produceert conform deze norm en spant zich in om de nieuwe beperkingen te volgen en indien nodig, de productieprocessen aan te passen.