ROC

maart 2022 Responsible Office start met ROC, een lerend netwerk over Circulariteit.

Responsible Office (RO) is een initiatief van Bosta VZW, de vakvereniging voor kantoor- en schoolartikelen, papier en papierwaren, wenskaarten, bagage, hobby en aanverwante producten. RO en Bosta streven geen commerciële belangen na. Ze willen de branche uitdagen, ondersteunen, helpen en duurzamer maken en eindgebruikers, klanten, bedrijven en overheden correcte en objectieve informatie bieden zodat deze duurzamere keuzes kunnen maken.

RO brengt de aanbieder van duurzame producten in contact met de vragende partijen. Dat doet RO op een correcte manier met objectieve informatie, onderbouwd door derde partij certificaten die zijn goedgekeurd door onze overheden en voorlopers op het vlak van milieu-betere oplossingen.

De papierindustrie staat sinds de jaren 80 van vorige eeuw op de bres voor een duurzamere productie en distributie. Getuige daarvan zijn de Europese papierfabrieken die virgin en gerecycleerd papier fabriceren zonder schade toe te brengen aan het milieu. Dat doen ze onder andere met gesloten waterkringlopen met eigen waterzuiveringsinstallaties en duurzaam beheerde bossen en het chloorvrij bleken van papierpulp. Deze aanpak is uniek in de wereld.
Maar we willen meer…

RO wil een sterke stimulans geven aan circulariteit in deze branche.

Wat RO geleerd heeft als facilitator in de GDCA (Green Deal Circulair Aankopen) een initiatief van Vlaanderen Circulair, The Shift, VVSG en BBL, willen we verder trekken als facilitator voor het traject Responsible Office Circulair afgekort als ROC. Vlaanderen Circulair wil met raad en daad ondersteuning geven aan ROC.

Het doel is

  • om het aantal gebruikte producten die bewezen duurzaam zijn met minstens 20% te verhogen tegen 31/12/2023.
  • Dat willen we doen door markt-brainstormen met fabrikanten en verdelers te organiseren en onszelf uit te dagen om circulaire oplossingen te ontwikkelen.
  • Dit initiatief is ook een lerend netwerk voor aankopers van zowel de overheid als het bedrijfsleven.
  • We willen aankopers informeren en hen helpen om meer en gemakkelijker circulair aan te kopen.
  • De marktdialogen die we organiseren laten dan weer toe om aankopers en aanbieders informatie te laten uitwisselen over hun geplande innovaties en behoeften en moeten ervoor zorgen dat we sneller betere circulaire oplossingen vinden.
  • We organiseren opleiding en inspirerende bedrijfsbezoeken betreffende circulariteit.
  • We blijven correcte productinformatie over duurzaamheid delen via https://www.responsible-office.be/nl
  • De kennis en de best practices die we met ROC zullen leren willen we beschikbaar stellen aan iedereen die daar gebruik van wil maken via onze ROC kennisbank op https://www.responsible-office.be/nl/roc
     

U kan zich aanmelden om informatie over ROC te ontvangen, de agenda met activiteiten te ontvangen en/of om uitnodigingen en verslagen te ontvangen via: https://forms.gle/bKSaFXZSCMu6LYeY7

Als eerste mogelijkheid is er een MarktDialoog voor publieke en private inkopers en verdelers en fabrikanten in de aula van Igepa Belux NV, Nijverheidslaan 4, B-9880 Aalter op 23 juni 2022 van 13:00 tot 16:00 uur. Inschrijven kan via:
https://forms.gle/faBWJ7uWAnbNpxgg8 Deelname is uiteraard gratis.

Over hoe wij uw privacy respecteren: https://www.bosta.org/nl/privacy-beleid-van-bosta-vzw

ROC

 

Vlaanderen Circulair

 

 

ProCirc